Bedrag ineens bij pensionering

Met de invoering van het nieuwe pensioenstelsel per 1 januari 2023 krijgen mensen die met pensioen gaan een nieuwe keuzemogelijkheid. Met ingang van die datum is het namelijk mogelijk om een deel van het opgebouwde pensioenvermogen als bedrag ineens te laten uitkeren. Je kunt bij pensionering maximaal 10% van het pensioenkapitaal in een keer ontvangen. Dat klinkt leuk maar het heeft ook een aantal nadelen.

Waarom een bedrag ineens?

Als je net met pensioen bent, wil je misschien meteen heel veel leuke dingen gaan doen. Reizen, je huis verbouwen, de tuin aanpakken of heel vaak naar het theater. Dat kost allemaal geld. Dan is het leuk als je een bedrag ineens kunt ontvangen. Natuurlijk kun je het ook gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen waardoor je maandlasten lager worden.

En waarom zou je niet doen?

Het bedrag ineens is een percentage (maximaal 10%) van je opgebouwde pensioenkapitaal. Dat kapitaal wordt gebruikt om je maandelijkse pensioenuitkeringen van aan te kopen. Als je dat kapitaal verlaagt, krijg je dus vervolgens maandelijks minder uitgekeerd. Met dat lagere inkomen moet je nog wel kunnen rondkomen.

In het jaar dat je het bedrag ineens op je rekening gestort krijgt, is je inkomen hoger dan normaal. Dit kan betekenen dat je in een hoger belastingtarief valt. Dat is natuurlijk zonde van het geld. Ook kan het zijn dat je toeslagen misloopt doordat je nu even te veel verdient.

Vraag advies

Of de voordelen van een bedrag ineens voor jou opwegen tegen de nadelen, is niet zonder meer te zeggen. Daarvoor kun je het beste met een pensioenadviseur gaan praten. Die kan je dan gelijk informeren over de andere keuzemogelijkheden die je hebt als je met pensioen gaat. Je kunt die keuzes maar een keer maken, dus het is belangrijk dat je dat goed voorbereid en geïnformeerd doet.