Wat is een AVP?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, of kortweg een AVP, heb je nodig als je schade bij een ander hebt veroorzaakt. Stel dat je zoontje dol is op voetballen en per ongeluk een bal door de ruit van de buren schiet. Natuurlijk kun je die nieuwe ruit ook zelf betalen. Maar wat nu als je op de fiets een andere fietser aanrijdt en deze raakt zwaargewond en arbeidsongeschikt? De kosten van letselschades kunnen behoorlijk oplopen. Als jou zoiets overkomt, dan zou je ook willen dat de tegenpartij goed verzekerd is, zodat je zeker bent dat al je schade wordt vergoed.
Wel of geen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is niet verplicht. Toch is het verstandig er wel een te nemen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een AVP is niet duur: voor minder dan 6 euro is je gezin al verzekerd. Als je bedenkt dat een schade die door jouw schuld ontstaat, in de tonnen kan lopen, dan is dat niet veel geld.
Wat dekt een AVP zoal?
Zoals gezegd dekt een AVP de schade die jij bij een ander veroorzaakt. Je kunt kiezen uit een polis voor jou alleen, voor jou en je partner, voor jou en je kinderen of voor je hele gezin. De gezinsleden hoeven zich dus niet allemaal apart te verzekeren. Als je de juiste verzekering afsluit, is schade veroorzaakt door elk gezinslid gedekt.
Ook als je huisdieren schade veroorzaken, is dat gedekt. Als je hond bij de buren naar binnen loopt en daar het tapijt vernielt, hoef je je dus geen financiële zorgen te maken. Bij aansprakelijkheid kan het gaan om verschillende soorten schades: materiële schades, zoals dat tapijt, of letselschades. Vooral letselschades kunnen hoog oplopen. Als iemand door jouw toedoen arbeidsongeschikt raakt, zal jij moeten opdraaien voor zijn inkomensderving.
Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet?
Er is een belangrijke groep schades die niet gedekt is: schade veroorzaakt met behulp van motorrijtuigen. Als je schade veroorzaakt met je auto, dan is dat niet gedekt door de AVP. Daarvoor moet je een WA-verzekering voor je auto afsluiten. Die verzekering is overigens wel verplicht.
Schades die je met opzet veroorzaakt, worden uiteraard ook niet vergoed.