Annuleringsverzekering

Annuleringsverzekering: aanvulling op je reisverzekering

Als je op vakantie gaat, wil je vooral genieten. Je wilt je niet druk hoeven maken om zaken als ongelukken, ziekte en diefstal. Daarom is een goede reisverzekering belangrijk. Maar met alleen een reisverzekering ben je er nog niet. Als je je vakantie al geboekt hebt, maar je kunt onverhoopt niet gaan, dan heb je een annuleringsverzekering nodig. Daarmee kun je in geval van nood de reissom terugkrijgen.

Wat verzeker je met een annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering moet je afsluiten direct nadat je de reis hebt geboekt. Doe je het later, dan wek je de indruk dat je de annuleringsverzekering afsluit omdat je je reis wilt annuleren en dat accepteren verzekeraars niet. Vanaf het moment dat je de verzekering afsluit, ben je verzekerd voor het geval je reis niet door kan gaan. Er kunnen verschillende oorzaken gedekt zijn, bijvoorbeeld als je ziek wordt of als iemand in je directe omgeving overlijdt. Kijk voor je een annuleringsverzekering afsluit goed in de voorwaarden bij welke gebeurtenissen je een vergoeding krijgt. Dit kan per verzekeraar verschillen.

Als je eenmaal vertrokken bent, heb je nog steeds iets aan je annuleringsverzekering. Moet je onderweg plotseling terugkeren, bijvoorbeeld vanwege het overlijden van een van je ouders, dan betaalt de annuleringsverzekering ook een deel van je reissom terug. Voor eventuele extra kosten van de terugreis doordat je van je oorspronkelijke plan afwijkt, moet je weer bij je reisverzekering zijn. De annuleringsverzekering is er dus echt alleen voor de vergoeding van de reissom die je betaald hebt, niet voor bijkomende kosten.

Tijdelijke of doorlopende annuleringsverzekering

Annuleringsverzekeringen zijn er, net als de basis reisverzekering, in een tijdelijke en een doorlopende variant. Sluit je een tijdelijke reisverzekering af, dan is het logisch daar ook een tijdelijke annuleringsverzekering bij te nemen. Kies je voor een doorlopende reisverzekering, dan kun je ook een tijdelijke annuleringsverzekering nemen. Stel bijvoorbeeld dat je in een jaar meerdere vakanties hebt gepland. Een daarvan is een dure vliegreis en de rest zijn goedkope last-minute weekendjes weg. Dan kan het zijn dat je ervoor kiest voor die weekendjes geen annuleringsverzekering af te sluiten. Voor die ene dure reis wil je waarschijnlijk wel de extra zekerheid. Een doorlopende reisverzekering zal dan het voordeligst zijn, maar je annuleringsverzekering mag tijdelijk zijn.

Waar sluit je de annuleringsverzekering af

Je annuleringsverzekering kun je, samen met je reisverzekering, direct bij het boeken van de reis bij het reisbureau afsluiten. Je krijgt dan de verzekering die het reisbureau toevallig aanbiedt. Als je niet te veel wilt betalen, kun je beter zelf op zoek gaan. Op internet zijn genoeg vergelijkingssites te vinden en je kunt ook op de websites van de aanbieders zelf gaan kijken. Dan kun je meteen kijken of de voorwaarden aan je verwachtingen voldoen. Wel moet je er rekening mee houden dat je een annuleringsverzekering niet erg lang na het boeken van de reis kunt afsluiten. Je moet er rekening mee houden dat er maximaal een week tussen het boeken van de reis en het afsluiten van de annuleringsverzekering mag zitten.