Annuïteitenhypotheek, hoe werkt dat?

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten en je wilt de rente van je inkomen aftrekken voor de inkomstenbelasting, dan is de kans groot dat je adviseur zegt dat je een annuïteitenhypotheek moet nemen. Samen met de lineaire hypotheek is de annuïtaire hypotheek de enige hypotheekvorm waarbij je nog belastingvoordeel kunt krijgen. Maar wat houdt zo’n hypotheek nu eigenlijk in?

Gelijkblijvende annuïteit

Annuïteit is een moeilijk woord voor een jaarlijkse betaling. Dat maakt het al meteen verwarrend, want je betaalt je rente en aflossing gewoon maandelijks. Het belangrijkste kenmerk van een annuïteitenhypotheek is, dat het totale te betalen bedrag gelijk blijft zolang de rente gelijk blijft. Zodra je een nieuwe rentevaste periode ingaat, verandert het bedrag. Dit bedrag wordt de annuïteit genoemd.

De bijzondere eigenschappen van de annuïteit

Nu zal je terecht opmerken dat je ook bij andere hypotheekvormen elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag aan rente. Bij een spaarhypotheek betaal je naast de rente ook voor de opbouw van je spaarpotje. Wat is er dan zo bijzonder aan de annuïteitenhypotheek?

Het speciale zit hem in de opbouw van de annuïteit. Dit bedrag bestaat namelijk voor een deel uit de rente die je moet betalen over je hypotheek en voor een deel uit aflossing. Elke maand betaal je dus de verschuldigde rente en nog een beetje meer. Door dat beetje meer wordt je hypotheek langzaam maar zeker afgelost. Na elke betaling is je schuld dus iets lager. De rente die je moet betalen wordt dus ook lager. Omdat het maandelijkse bedrag gelijk blijft, blijft er dus meer over voor aflossing. Zo gaat de aflossing steeds sneller.

Een voorbeeld

Stel dat je een hypotheek hebt van €100.000 die je in 30 jaar wilt aflossen. Je betaalt 5% rente op jaarbasis en die zet je voor de gehele looptijd van de hypotheek vast. We vergeten voor het gemak even dat je extra betaalt voor bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering. Je betaalt dan zo’n €530 per maand. De eerste maand is dat €407,41 rente en €122,64 aflossing. Omdat je nu al een beetje aflost, betaal je de volgende maand €406,91 rente en €123,14 aflossing. Je ziet nu al dat de rente daalt en de aflossing toeneemt. Na tien jaar betaal je al bijna €200 aan aflossing. Na 30 jaar is de lening precies afgelost.

De annuïteitenhypotheek en de belasting

Als je je hypotheek net hebt afgesloten, betaal je dus voornamelijk rente. Hoe langer je hypotheek al loopt, hoe meer je al hebt afgelost en hoe minder rente je hoeft te betalen. Dat zie je terug bij je belastingaangifte. Doordat je steeds minder rente hoeft te betalen, krijg je ook minder terug van de belastingdienst. Bruto blijf je dus maandelijks evenveel betalen, maar netto wordt het steeds meer.

Voors en tegens van de annuïteitenhypotheek

Deze hypotheekvorm heeft een aantal voordelen:

  • Je kunt de rente aftrekken voor de inkomstenbelasting.
  • Je betaalt maandelijks hetzelfde brutobedrag, dus je weet waar je aan toe bent.
  • Het nettobedrag is in het begin laag en wordt later hoger. Als je deze hypotheek aan het begin van je carrière afsluit, krijg je het meest terug van de belasting als je nog weinig verdient en minder als je inkomen is gestegen.
  • Je lost ongemerkt je lening af. Aan het einde van de looptijd van je hypotheek ben je schuldenvrij.

Dat het nettobedrag steeds hoger wordt, kan ook een nadeel zijn. Als je inkomen niet stijgt, zal je toch meer moeten betalen. Je kunt dan ook een lineaire hypotheek overwegen.