Aantal luchtvaartpassagiers gigantisch toegenomen!

Het gaat goed met de economie! We gaan meer op vakantie dan ooit! Of tenminste, zo lijkt het als je de kop van het bericht van het CBS leest: “Ruim 4 keer zoveel luchtvaartpassagiers in tweede kwartaal als jaar eerder.” Ruim vier keer zoveel! Fantastisch nieuws voor de reisbranche, toch?

Helaas, niet is minder waar. In het tweede kwartaal van 2020 reisden ongeveer 0,8 miljoen mensen met het vliegtuig. In hetzelfde kwartaal in 2021 waren dat er 3,9 miljoen. Inderdaad, ruim vier keer zoveel. Maar hoeveel waren het er in 2019, toen we nog nooit van corona gehoord hadden? Inderdaad, 21,8 miljoen. Ten opzichte van de ‘normale’ situatie is het nu dus altijd nog meer dan 80% minder.

Nu moet je je wel afvragen of dat echt zo erg is. Voor de luchtvaartbranche en de vakantiebestemmingen natuurlijk wel. Die verdienen zo niets. Maar denk ook eens aan het milieu? In China dragen ze die mondkapjes waarschijnlijk alleen nog vanwege corona en niet meer vanwege de luchtvervuiling. Eigenlijk is deze verviervoudiging dus ook een beetje slecht nieuws.

Luchtvaartpassagiers hebben de ruimte

Wie gaat vliegen, zit wel lekker ruim tegenwoordig. Voor corona lag de gemiddelde bezetting van vliegtuigstoelen rond 80%. Tijdens de zwaarste perioden van de coronacrisis daalde dit percentage tot onder de 30%. Inmiddels is het weer wat opgelopen tot bijna 45%. Heel efficiënt wordt zo’n vliegtuig dus blijkbaar niet gebruikt.

Ga jij dit jaar vliegend naar je vakantiebestemming? Vraag dan je hele vrienden- en kennissenkring mee, zodat dat vliegtuig in ieder geval vol is!