Glasverzekering

Wat is een glasverzekering?

Een glasverzekering is een onderdeel van je opstalverzekering. Je verzekert er de door onvoorziene omstandigheden ontstane schade aan de ramen in je huis mee. Het klinkt misschien wat overdreven om je ramen te verzekeren, maar het vervangen van een ruit kan een duur grapje zijn. Zeker als je grote HR++-ruiten of ramen in een bijzondere vorm hebt, kunnen de kosten aardig oplopen. Nu gaat een ruit niet zo snel kapot. Maar als bij een flinke storm de boom in je voortuin het begeeft en tegen je huis valt, dan is de kans groot dat je raam daar niet ongeschonden uit komt.

Wat dekt een glasverzekering?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je ruiten kapot kunnen gaan. Standaard wordt in ieder geval de schade door storm en brand vergoed. Als er een bal door de ruit gaat, valt dat in principe onder de aansprakelijkheidsverzekering van de dader. Was de dader je eigen kind, dan moet je wel weer bij je glasverzekering zijn. Gooi je in een boze bui zelf die bal door het raam, dan heb je helemaal niets aan je verzekeringen: opzet is niet gedekt.

Niet alle verzekeraars dekken alle soorten glas. Je moet dus goed opletten voor je een glasverzekering afsluit. Geldt de verzekering bijvoorbeeld ook voor jouw glas-in-loodramen? Ook kan de verzekeraar specifieke situaties uitsluiten. Het gaat dan om situaties waarin het risico extra groot is, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of als je woning leegstaat.

Wanneer heb je een glasverzekering nodig?

Een glasverzekering heb je nodig als je in een woning met ramen woont en je wilt niet zelf voor onvoorziene kosten opdraaien als er iets met de ruiten gebeurt. Heb je een koopwoning zonder Vereniging van Eigenaren, dan zul je de glasverzekering altijd zelf moeten regelen. Ben je lid van een VVE, dan kan het zijn dat het glas is meeverzekerd in de opstalverzekering. In dat geval hoef je zelf niets te regelen. Woon je in een huurwoning, dan ligt het eraan wat de verhuurder heeft geregeld. In je huurcontract kun je zien waarvoor de verhuurder verzekerd is. Op basis daarvan kun je beslissen wat je eventueel nog zelf wilt bijverzekeren.