Opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Die term geeft duidelijker aan wat verzekerd wordt: je woonhuis. Als je huis afbrandt, vergoedt de opstalverzekering de schade. Alles wat vastzit aan je huis, zoals je dak maar ook een gelijmde vloerbedekking, valt onder de opstal. Als er tijdens een storm dakpannen van je huis waaien, kun je bij je opstalverzekering terecht.

Wat precies wel en wat niet onder de verzekering valt, kan verschillen per verzekeraar. Daarom moet je altijd de polisvoorwaarden doornemen voor je zo’n verzekering afsluit. De ruiten vallen bijvoorbeeld niet standaard onder de opstalverzekering. Je kunt wel een extra dekking afsluiten voor glasschade.

Waarom heb je een opstalverzekering nodig?

Sommige schades zijn zo klein dat je ze prima zelf kunt betalen. Als echter je hele huis verloren gaat, heb je een hele grote schadepost. De meeste mensen zullen niet voldoende geld op de bank hebben om een nieuw huis te bouwen. De hypotheek van het verloren gegane huis moet je echter nog wel afbetalen. Je hebt dan dus en een schuld en geen dak meer boven je hoofd. Als je een goede opstalverzekering hebt, krijg je een bedrag uitgekeerd waarmee je een nieuwe woning kunt kopen en ben je verzekerd van tijdelijk onderdak.

Verzekeraars gaan meestal uit van de herbouwwaarde. Als je huis instort, heb je immers de grond nog. Er hoeft alleen een nieuw huis op gebouwd te worden. Het verzekerde bedrag, ofwel het maximale bedrag dat je uitgekeerd krijgt, zal dan ook meestal lager zijn dan de prijs waarvoor je je huis kunt verkopen. Daar zit immers de waarde van de grond wel bij.

Is een opstalverzekering verplicht?

In principe is de opstalverzekering niet verplicht. Als jij denkt dat je de schade zelf kunt dragen als er iets met je huis gebeurt, dan is dat je eigen verantwoordelijkheid. Veel hypotheekverstrekkers stellen echter wel als eis dat je een opstalverzekering neemt als je een hypotheek wilt afsluiten. Als het onderpand van de hypotheek, dus jouw huis, wegvalt, willen ze zekerheid dat je de hypotheek wel kunt afbetalen.

Er zijn situaties waarin je nooit een opstalverzekering hoeft af te sluiten. Ten eerste is dat als je een huurhuis hebt. Je bent dan geen eigenaar van de woning. Degene die wel eigenaar is, is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld stormschade aan het huis.

Het tweede geval is als je woning deel uitmaakt van een vereniging van eigenaren (VVE). Is dit het geval, dan moet het gehele complex gezamenlijk verzekerd zijn. Via de bijdrage aan de VVE betaal je mee aan de verzekering. In dit geval is het handig wel de voorwaarden van de verzekering door te nemen. Dan weet je bijvoorbeeld of ook glas is meeverzekerd.