Verdienmodellen: welke zijn er?

Wat is een verdienmodel?

Een verdienmodel geeft aan hoe een bedrijf zijn geld verdient. Dat kan een onderneming op verschillende manieren doen. Niet elke manier zal voor elk bedrijf werken. Het is dan ook belangrijk dat een bedrijf, voordat het zijn activiteiten begint, goed nadenkt over hoe het zijn geld denkt te gaan verdienen. De kosten die een bedrijf maakt, zullen immers op een of andere manier terugverdiend moeten worden.

Wat voor verdienmodellen zijn er?

Er zijn verschillende verdienmodellen mogelijk. Hier zullen er een aantal beschreven worden.

Handelsmodel

Het handelsmodel is het verdienmodel waar de meeste mensen aan zullen denken bij het horen van de term ‘verdienmodel’. Het gaat hierbij om de verkoop van producten of diensten aan de gebruikers. Dat kunnen zowel andere bedrijven als consumenten zijn. Als de verkoper meer geld ontvangt voor zijn product dan wat hij kwijt is om het te maken, dan verdient hij geld.

Abonnementsmodel

Dit model is vooral bekend van kranten en tijdschriften. Als klant betaal je periodiek een bedrag en daarvoor krijg je goederen geleverd. Dit model kan echter ook op hele andere producten toegepast worden. Een voorbeeld is Elly’s choice, waar je tegen betaling van een jaarlijks bedrag elke maand tien boeken krijgt. Nu lijken boeken nog op kranten en tijdschriften. Iets heel anders is een abonnement voor het accupakket bij een elektrische auto. Zonder accu kun je niet rijden, dus heb je de betreffende auto aangeschaft, dan zul je zo’n abonnement moeten afsluiten. En de fabrikant is verzekerd van regelmatige inkomsten.

Servicemodel

Als je een auto koopt, moet die onderhouden worden. De autodealer weet dus dat als hij een aantal auto’s verkoopt, hij ten minste een deel daarvan terug zal zien in de werkplaats. Met dit regelmatige onderhoud en de reparaties verdient hij dan weer extra geld.

Leasen

Een bekend voorbeeld van leasen vind je bij de leaseauto’s. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij, maar jij mag de auto gebruiken. De leasemaatschappij heeft zo een constante bron van inkomsten en jij hebt het gemak van een auto waarbij alle rompslomp je uit handen genomen wordt.

Veilingmodel

Bij het veilingmodel verdient de ondernemer geld als een transactie plaatsvindt. Hij loopt hierbij weinig risico, omdat de goederen niet van hem zelf zijn. Met dit model is het ook mogelijk vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen: op momenten dat er veel vraag is, kan een hogere prijs gevraagd worden.

Verbruiksmodel

Het verbruiksmodel is een verdienmodel dat gericht is op betaling naar verbruik. Een bekend voorbeeld hiervan is de levering van gas, water en elektriciteit. Hoe meer je daarvan gebruikt, hoe meer je moet betalen. Dit model is ook van toepassing als een bedrijf producten of diensten per uur verhuurt, bijvoorbeeld een professionele medewerker of een auto.

Advertentiemodel

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: op de radio en televisie, in kranten en tijdschriften en ook op internet. Overal zie je advertenties. De eigenaar van de website of van het tijdschrift verdient geld door deze advertenties van anderen te laten zien. Hier is het dus heel belangrijk dat je veel lezers/luisteraars/kijkers hebt. Het is een indirecte manier van geld verdienen: het bedrijf verdient niet aan zijn eigen activiteiten maar aan het feit dat anderen willen betalen om mee te liften. Je ziet dit veel bij gratis diensten op internet: het bedrijf kan je de dienst gratis leveren omdat hij door middel van de advertenties geld verdient.

Freemium

Bij een freemium (een samentrekking van ‘free’ en ‘premium’) krijg je iets gratis. Wil je echter extra functionaliteiten, dan moet je daarvoor betalen. Dit verdienmodel zie je bijvoorbeeld bij apps voor je smartphone of tablet. Je kunt de app gratis gebruiken, maar dan krijg je er wel advertenties bij (het advertentiemodel). Wil je geen advertenties, dan kun je die tegen betaling afkopen. Of je kunt tegen betaling extra functionaliteiten krijgen. De makers gokken erop dat de app je zo goed bevalt dat je die extra mogelijkheden ook wilt hebben. Of dat de app je wel bevalt maar dat de advertenties je zo irriteren dat je er geld voor over hebt om die kwijt te raken.

Zijn dit alle verdienmodellen?

Nee, er zijn meer modellen mogelijk. En combinaties zijn ook mogelijk. Een krant wordt bijvoorbeeld in abonnementsvorm verkocht, maar er staan ook advertenties in. En een creatieve ondernemer is misschien in staat zijn eigen verdienmodel te verzinnen.

 

Gebruikte bronnen:

https://www.investormatch.nl/kennisbank/kennisbank-ondernemers/881-5-verdienmodellen/
http://www.de-innovator.nl/diensten/verdienmodel/voorbeeld-verdienmodel/