Deeleconomie: gebruiken en niet hebben

Wat wordt bedoeld met deeleconomie?

Je hoort het woord steeds vaker in het nieuws: onze economie verandert steeds meer in een deeleconomie. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Zoals de naam zegt, gaat het om delen. We hechten steeds minder aan bezit en meer aan het gebruik van spullen, bijvoorbeeld een auto. De deeleconomie is het deel van de economie dat gaat over het delen.

Deeleconomie in de buurt

Stel dat je een boekenplank wilt ophangen. Je hebt een boor nodig om gaatjes in de muur te maken, schroeven en pluggen om de plankdragers te bevestigen en natuurlijk de plank zelf. Als je nu geen boormachine hebt, kun je naar de bouwmarkt gaan om er een te kopen. Die gebruik je dan voor een paar gaatjes en daarna berg je hem op. En misschien gebruik je hem over een jaar nog een keer en twee jaar later nog eens. Reken dan maar eens uit wat die boor per gaatje heeft gekost. Dure gaatjes, of niet soms?

De oplossing is om geen boor te kopen, maar er een te lenen van iemand die er al een heeft. Bijvoorbeeld via de website Peerby kun je in contact komen met mensen in de buurt die hebben wat jij nodig hebt. En andersom heb jij misschien iets wat iemand anders graag een keer wil lenen.

Commercieel delen

Je hebt ze vast wel eens zien rijden: de rode autootjes met groene belettering van Greenwheels. Dit is ook een vorm van delen: het bedrijf heeft een aantal auto’s en stelt die tegen een vergoeding beschikbaar aan wie voor even een auto nodig heeft. Jij hoeft dus geen auto te kopen, maar als je een abonnement bij Greenwheels hebt, staat er wel een auto voor je klaar als je hem nodig hebt. En nog in de buurt ook.

Repareren is ook deeleconomie

Een ander voorbeeld dat goed in de deeleconomie past, is het zogenaamde Repair Café. Repair Cafés zijn bijeenkomsten van mensen die iets hebben wat gerepareerd moet worden en mensen die iets kunnen repareren. Samen zorgen ze dat kapotte apparaten weer een tijdje meekunnen. De reparateur deelt zijn technische kennis en de eigenaar van het te repareren object hoeft niets te betalen, maar mag dat wel. Hij kiest zelf hoeveel hij voor de reparatie over heeft. Goed voor je portemonnee en het milieu!

Nog meer delen?

Je kunt zelf misschien ook wel dingen verzinnen die je kunt delen. Heb je een tuin maar geen tijd om hem te onderhouden? Laat je gepensioneerde buurman er dan een groentetuintje beginnen. Gebruik je je boot alleen in de zomervakantie? Verhuur hem dan aan vrienden en kennissen en vrienden en kennissen van die vrienden en kennissen. Ben je heel goed in strijken maar heb je een hekel aan ramen lappen? Misschien heeft je buurvrouw het precies andersom. Kortom, om te delen, en daarmee geld te besparen en leuke contacten op te doen, hoef je niet ver van huis te zoeken!